Звідки в киплячій рідині бульбашки?

Вода містить у собі повітря, розчинене або прилипло до частинок пилу, що потрапили всередину. При збільшенні температури води розчинність повітря зменшується, в результаті відбувається формування невеликих повітряних бульбашок, більшість з яких швидко піднімається вгору і залишає рідина.11 Aug 2018

З підвищенням температури рідини всередині цих бульбашок випаровується вода, вони збільшуються у розмірах. Досягши певного розміру, бульбашки відриваються від поверхні. Якщо вода прогріта недостатньо, то бульбашки пара в холодних шарах хлопаються.

У міру нагрівання рідини на поверхні, що гріє утворюються бульбашки пари, всередину яких випаровується рідина. У звичайній рідині (не очищеній від дрібних бульбашок газів) при термодинамічній рівновазі парціальний тиск парів у бульбашці дорівнює тиску насиченої пари при цій температурі.

Досягаючи температури кипіння, на водній поверхні з'являються бульбашки з водяною парою всередині. Через меншу щільність пари, під дією архімедової сили, відбувається виштовхування бульбашок нагору. Досягаючи поверхні, бульбашки лопаються, видаючи характерний звук у вигляді булькання.

loading
×