Куди всмоктуються амінокислоти та моносахариди?
У дванадцятипалій кишці всмоктуються іони кальцію, магнію, заліза; в цій кишці і на початку худої кишки йде переважно всмоктування моносахаридів, більш дистально відбувається всмоктування жирних кислот, моногліцеридів, а в клубової кишки – Всмоктування білка, амінокислот.Aug 13, 2018
Під час перебування харчової маси, що перетравлюється, у худій кишці, середньому відділі тонкої кишки, відбувається всмоктування утворених з білків або присутніх у їжі вільних амінокислот. Утворені речовини всмоктуються безпосередньо в кровотік чи лімфатичну систему.
Швидше за інших моносахаридів всмоктується глюкоза. Продукти гідролітичного розщеплення білків – вільні амінокислоти, ді- та три-пептиди всмоктуються головним чином у тонкій кишці. Основна маса амінокислот всмоктується у дванадцятипалій і худій кишці (до 80-90%).
Загальним місцем перетравлення всіх харчових макроелементів (білки, жири, вуглеводи) є верхній відділ тонкої кишки (у т. ч. дванадцятипала кишка). Це означає, що в ньому вони перетворюються на більш дрібні та прості сполуки (цукри, амінокислоти, жирні кислоти).