Як визначити мертвий рак чи ні?
Живі раки повинні ворушити вусами, клацати клешнями, – словом, виявляти достатню активність. Якщо один із річкових мешканців млявий і практично не рухається, це може бути ознакою хвороби або її швидкої загибелі.Jun 4, 2018
Мертвих раків краще викинути. Раки псуються дуже швидко. Їх кидають у окріп живими, а не чекають поки вони зіпсуються. Щоб бути точно впевненими, що вони свіжі, їх і варять живцем.
Якщо рак не ворушиться, і ви, відтягуючи його хвіст, помічаєте, що він залишається витягнутим, значить членистоногий вже мертвий і може бути несвіжим, а відповідно – не підходить для приготування. Врахуйте, що самий сезон лову раків припадає на період із середини травня до жовтня.
Взагалі, середній розмір раків – це, як правило, 30-70 г ваги, на це можна орієнтуватися при покупці цього делікатесу. Великих раків, чия вага зазвичай коливається від 70 до 100 грам, краще використовувати в оригінальних рецептах (наприклад, обсмажувати або запікати).